Останалото е пепел – Лятно кино в Банкя

На 13 август, събота, Столична община – район „Банкя“ ви кани на „Лятно кино в Банкя“. Под звездите в парк „Ротонда“ в 21:00 ч. ще бъде прожектиран филмът „ОСТАНАЛОТО Е ПЕПЕЛ“ на режисьора Георги Костов (2020 г., 103 мин., с участието на Асен Блатечки, Диляна Попова, Бен Крос, Нейтън Купър, Евгени Будинов и др.).

Художествено пресъздаване на исторически моменти от българската действителност в края на втората световна война. Историческите моменти се преплитат в романтична сюжетна нишка през далечната 1944-та година.
За да вземе интервю от видния български политик, дипломат и финансист Атанас Буров (Асен Блатечки), в София пристига американският репортер Джордж Смит (Нейтън Купър), който попада в поредица от интересни ситуации с неочаквани развръзки, романтична изненада от съдбата и доста обрати, които оставят следи за цял живот. Влюбена в Буров е секретарката Мария (Диляна Попова).

С благодарност към актьора Евгени Будинов за съдействието!

Вход свободен!

Останалото е Пепел – трейлър

Засукан свят – Лятно кино в Банкя

На 6 август, събота, Столична община – район „Банкя“ ви кани на „Лятно кино в Банкя“. Под звездите в парк „Ротонда“ в 21:00 ч. ще бъде прожектиран филмът „ЗАСУКАН СВЯТ“ на режисьора Мариус Куркински, създаден по едноименния разказ на Николай Хайтов.

„Засукан свят“, 111 мин., 2019 г.
В ролите: Мариус Куркински, Камен Донев, Ана Пападопулу и др.
„Всеки си има по една орисница, моите трябва да са били две! Цял живот едната рови да ме закопава, другата ме възкресява… Цял живот! Отпреди още да съм се родил.”
Заченат извънбрачно в общество, което не приема това, Милю идва на този свят въпреки всички. Постоянно на ръба между живота и смъртта, любовта и омразата, отмъщението и прошката. Милю – антигероят. Милю – малкият човек. Куцият Милю. В целия си живот се бори със засукания свят, в който живее, и накрая в миг на просветление осъзнава – „Не може то тъй, приискало му се на някого да мре. Път трябвало да се измине! Вяра да се трупа! Живот да се изживее!”

С благодарност към актьора Евгени Будинов за съдействието!

Вход свободен!

ЗАСУКАН СВЯТ | КИНОМАНИЯ 2019 – Trailer

Вечер на късото кино

ВЕЧЕР НА КЪСОТО КИНО | ЛЯТНО КИНО В БАНКЯ 2022

На 30 юли, събота, Столична община – район „Банкя“ ви кани на поредната вечер от инициативата „Лятно кино в Банкя“.
Под звездите в парк „Ротонда“ в 21:15 ч. стартира късометражната киновечер с не един, не два, а цели ПЕТ филма. Подборът на филмите дължим на режисьора Галина Георгиева, на която сърдечно благодарим!

Късите филми, които ще бъдат показани са:

• „Диагноза“ (2018 г., 26 мин., реж. Камен Коларов)
• „На червено“ (2016 г., 21 мин., реж. Тома Вашаров)
• „Архитектът“ (2021 г., 16 мин., реж. Кирил Тодоров)
• „Изяж ме!“ (2020 г., 21 мин., реж. Илина Перянова)
• „Френско кино“ (2019 г., 20 мин., реж. Галина Георгиева)

Преди началото на прожекциите ще се срещнем и с част от режисьорите, които ще разкажат накратко за своите творби.
Събитието е част от Календара с културните събития на Столична община за 2022 г.

Вход свободен!

„Rock’n’roll“ – Лятно кино в Банкя

„РОКЕНДРОЛ“ + „ФРЕНСКО КИНО“ | Лятно кино в Банкя 2022

На 23 юли, събота, Столична община – район „Банкя“ ви кани на „Лятно кино в Банкя“. Под звездите в парк „Ротонда“ в 21:50 ч. ще бъде прожектиран документалният филм „Рокендрол“ за българските рок групи от 80-те и началото на 90-те години, които се родиха в ъндърграунда и с безкомпромисните си песни и порив за свобода допринесоха за обществената промяна. 90-минутната лента е на режисьора и сценарист Борислав Колев.

Преди „Рокендрол“ в 21:30 ч. ще бъде представена късометражната лента „Френско кино“ (2019, 20 мин.). Режисьор и сценарист е Галина Д. Георгиева. Лентата разказва как в стаичката зад екрана на местното кино две жени пишат
писма на Ален Делон. Филмът е вдъхновен от романа „Физика на тъгата“ на Георги Господинов.

„Рокендрол“ (2019, 90 мин.) е вълнуващ разказ, изграден от спомените на членове на легендарни в България рокгрупи като „Ахат“, Милена и „Ревю“, „Контрол“, „Нова генерация“, „Ера“, „Ер Малък“, „Кале“, „Хиподил“, които с революционните си музика и текстове разбиват обществените клишета и се превръщат във флагман на контракултурата в България.

Рокаджиите изпълняват във филма най-големите си хитове, спомнят си за епохата, в която тръгва техният път – как са репетирали по мазетата и са свирили само по купони, преди да излязат на светло. Спомнят си за опита на властта да ги опитоми, като им дава шанс за публична изява. Те грабват шанса, но не изневеряват на бунтарската си същност.

Филмът отдава почит на невероятния поет и музикант Димитър Воев. Неговият тревожен дух присъства в „Рокендрол“ чрез архивите, на които е запечатан и чрез изключителните песни, които е написал за групите си „Кале“ и „Нова генерация“.

Трейлър

Вход свободен!

Фолклорна Вечер – Горешляци 2022

ФОЛКЛОРНА ВЕЧЕР | Поли Паскова, ТА „Средец“ и съставите на Банкя | Горешляци 2022

На 14 юли, в четвъртък, Столична община район „Банкя“ ще поднесе на своите жители и гости пъстра фолклорна програма.
В 18:30 сцената в парк „Ротонда“ ще посрещне местните фолклорни състави, които ще извият кръшни хора и ще развълнуват с гласове. В програмата ще се включат Фолклорен ансамбъл „Банкя“ към НЧ „Отец Паисий“, Женският хор с ръководител Никола Йонов, Танцов клуб „Пъстра китка“ с хореограф Цветелина Маркова-Пъшева, както и танцов клуб „Имане“ от с. Иваняне с хореограф Виктор Николов.

След тях в 19:30 ч. ще посрещнем скъпите ни гости от Дом на културата „Средец“ – танцовите ансамбли „Средец“ и „Здравец“. Ансамбъл „Средец“ отбелязва 85 години на сцената, с което фолклорната феерия в парк „Ротонда“ ще се превърне в още по-незабравима.

Венецът на програмата ще постави една от нашите любими звездни съгражданки – фолклорната певица Поли Паскова. Малко след 20:30 ч. очакваме нейния концерт, който също е юбилеен: 25 години на сцена. Тя ще изпълни някои от най-новите си песни и ще ни развълнува с дълбоките си послания за връзката между българщината, земята и нашия фолклор.
Водещ на Фолклорната вечер ще бъде актрисата Димитрина Василева.

На 14 и 15 юли към темата за изконно българското ще се прелее и „Алеята на занаятите“, реализирана за пореден път съвместно с Регионалната занаятчийска камара – София. Алеята ще бъде разположена целодневно на Пешеходната зона в близост до парк „Ротонда“.

Заключителен ден на „Горешляци 2022“

Заключителните акорди на празничната ни програма за Горешляци ще прозвучат в неделя в парк „Кестените”.

Ето и каква е програмата:
10:00 – 14:00 – 13-ти традиционен пленер на художници. Можете да се срещнете с художниците и с техните творби от пленера, който традиционно провеждаме с галерия „Тандра”. Събитието се реализира с подкрепата на Aya Estate Vineyards!

11:00 – 12:00 – „Мажорко и Минорко“ – концерт на солистите от Музикална къща „А Камертон“ – София. Талантливи деца и младежи от София и Банкя ще ви поднесат музикални вълнения с пъстрия си репертоар.

12:00 – 13:00 – в парк „Кестените” ще ви залее следващата вълна от театър на открито специално за децата. Актьорите от театър „Сириус” ще представят за вас кукления спектакъл „Кучето, което не може да лае”.

10:00 – 13:00 – ще попаднете и на Творческата алея с читалище „Отец Паисий”, където ви очакват изненади и предизвикателства.

10:00 – 17:00 – за първи път традиционният „Пазар на производителя в Банкя“ бъде с различна локация – в парка. Ще има изкушения не само за душата, но и за сетивата.

Очакваме ви и в този последен ден от празничната ни програма, която надяваме се да остави у вас приятен емоционален послевкус.

Авто ретро парад

Авто ретро парад в Банкя | БАК „Ретро“ | Горешляци 2022

За поредна година Столична община – район „Банкя“ и Български автомобилен клуб „Ретро“ ще зарадват почитателите на автомобили от миналото с атрактивен ретро парад.

С над 50 автомобила, превърналото се в типично за „Горешляци“ празнично шествие ще тръгне от с. Иваняне, за да стигне до „белите дробове“ на Банкя – парк „Кестените“. Там всички жители и гости на града ще могат да разгледат отблизо всеки автомобил, да се снимат с него и да поговорят със собственика му.

По време на парада в парка ще тече и музикална фиеста със специалното участие на талантите от школа за изкуства „Essence“ от ж.к. „Люлин“.

Ето и каква е програмата:
10:00 ч. – сборен пункт на автомобилите в центъра на село Иваняне
10:40 ч. – потегляне на автомобилите в посока Банкя през улиците „Иванянско шосе“ и „София“.
11:00 – 14:00 – изложение на автомобилите в парк „Кестените“
11:30 – Музикална фиеста с школа „Essence“
13:30 – тържествено награждаване на автомобилите лауреати

Обръщаме ви внимание, че за периода на изтегляне на автомобилите са възможни краткотрайни затруднения в движението при двете кръгови движения – Иваняне и в центъра на Банкя. Предварително ви благодарим за търпението.

Район „Банкя“ благодари на 09 РУ на СДВР и ПУ „Банкя“ за ежегодната организация и съдействие за безопасното протичане на шествието.

Котаракът в чизми – Жар Театър

Жар Театър представя „Котаракът в чизми“

На 15 юли в рамките на празниците Горешляци, празничната програма ще ви предложи Театър под открито небе с две постановки в парк „Ротонда”. Радост на децата ще доставим с драматизацията на любимата им приказка „Котаракът в чизми” по Шарл Перо от 18:00 ч. Постановката е дело на ЖАР театър към ОКИ „Средец” с участието на фест студио ЖАР с режисьори Елена Пап и Пламен Радев. С благодарност към ОКИ „Средец“ за партньорството!

А след тях на сцената ще изгреят актьорите Албена Михова, Кирил Ефремов и нашият съгражданин Евгени Будинов, които „ще предават” „НА ЖИВО ОТ ОНЯ СВЯТ”. Това е постановката, която ще ви разсмее, просълзи, размисли или още нещо, което можете да изпитате, ако сте в парк „Ротонда” в 20:30 часа. Постановка изисква родителски контрол.
Заповядайте – театърът е при вас!

Събитието е част от Календара с културните събития на Столична община за 2022 г.

Големият концерт на Горешляци 2022

Големият концерт на Горешляци 2022

На 16 юни, събота, от 19:30 в парк „Ротонда” ви очаква взрив от емоции, породени от музикалните изпълнения на К.LINA, ТРИО ВИВА И ВЛАДИ АМПОВ – ГРАФА.

ЗА ГОЛЕМИЯ КОНЦЕРТ НЯМАМЕ ГОЛЕМИ ДУМИ.

ЕЛАТЕ И ЧУЙТЕ!

На живо от оня свят

„НА ЖИВО ОТ ОНЯ СВЯТ“

В първия ден от Горешляците, 15 юли, от 20:30 ч., в парк „Ротонда“, заповядайте на комедията на Жан Ноел Фениук „На живо от оня свят“, изпълнена с много смях през сълзи. Трима напълно непознати – журналистка, политик и фризьор ще се срещнат в Ада. Те ще преминат през различни ситуации, опитвайки се да се опознаят и разкрият мистерията около смъртта на единия от тях…

Препоръчителен родителски контрол.

Постановка: Ивайло Христов
Участват: Албена Михова, Евгени Будинов, Кирил Ефремов

„Горешляци 2022“ е част от Календара с културните събития на Столична община за 2022 г.

Събитията се реализират със съдействието на: Кока-Кола ХБК България, „Банкя Палас“, „Фантастико Груп“, „Ролпласт“, „Райкомерс“, “Aya Estate Vineyards”, „Ротари Клуб Банкя“ и др.

ДМ Трейд Груп Еоод
Всички права запазени.