„Rock’n’roll“ – Лятно кино в Банкя

23 юли 2022
21:50 ч.

„РОКЕНДРОЛ“ + „ФРЕНСКО КИНО“ | Лятно кино в Банкя 2022

На 23 юли, събота, Столична община – район „Банкя“ ви кани на „Лятно кино в Банкя“. Под звездите в парк „Ротонда“ в 21:50 ч. ще бъде прожектиран документалният филм „Рокендрол“ за българските рок групи от 80-те и началото на 90-те години, които се родиха в ъндърграунда и с безкомпромисните си песни и порив за свобода допринесоха за обществената промяна. 90-минутната лента е на режисьора и сценарист Борислав Колев.

Преди „Рокендрол“ в 21:30 ч. ще бъде представена късометражната лента „Френско кино“ (2019, 20 мин.). Режисьор и сценарист е Галина Д. Георгиева. Лентата разказва как в стаичката зад екрана на местното кино две жени пишат
писма на Ален Делон. Филмът е вдъхновен от романа „Физика на тъгата“ на Георги Господинов.

„Рокендрол“ (2019, 90 мин.) е вълнуващ разказ, изграден от спомените на членове на легендарни в България рокгрупи като „Ахат“, Милена и „Ревю“, „Контрол“, „Нова генерация“, „Ера“, „Ер Малък“, „Кале“, „Хиподил“, които с революционните си музика и текстове разбиват обществените клишета и се превръщат във флагман на контракултурата в България.

Рокаджиите изпълняват във филма най-големите си хитове, спомнят си за епохата, в която тръгва техният път – как са репетирали по мазетата и са свирили само по купони, преди да излязат на светло. Спомнят си за опита на властта да ги опитоми, като им дава шанс за публична изява. Те грабват шанса, но не изневеряват на бунтарската си същност.

Филмът отдава почит на невероятния поет и музикант Димитър Воев. Неговият тревожен дух присъства в „Рокендрол“ чрез архивите, на които е запечатан и чрез изключителните песни, които е написал за групите си „Кале“ и „Нова генерация“.

Трейлър

Вход свободен!