Празник на църквата „Свети Георги Победоносец” в Градоман.

Събор в Градоман, храмовият празник на църквата „Свети Георги Победоносец”

Празник на село Иваняне

На 24 май е традиционният събор на село Иваняне, в центъра на което се издига паметник на буквите. Българския празник на писмеността и културата се свързва с този празник на селото. Първите заселници на територията на Банкя са тракийски племена от преди 2500 години. При археологически разкопки край село Иваняне са разкрити останки от римски […]

Празник на кв. Михайлово

Традиционен събор на квартал Михайлово, празника се чества на 5 юни. До 1971 година Михайлово е самостоятелно село, когато е присъединено заедно със селата Вердикал и Градоман като квартали на Банкя.

Празник на село Клисура

Традиционен събор на село Клисура, празника се чества на 8 септември – Малка Богородица. Клисура се намира в Район Банкя, и е разположено на 20км западно от столицата София.

Празник на Клисурският манастир „Света Петка Параскева“

Храмовият празник на светата обител е на 14 октомври. Празникът в чест на Света Петка – Петковден, се смята за завършек на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл. Според легендата манастирът е основан през XIII век при царуването на цар Иван Асен II на мястото, където за кратко е спряло […]

Празник на кв. Градоман

Традиционен събор на кв. Градоман, празника се чества на 12 юни.

Празник на кв. Вердикал

Традиционен събор на кв. Вердикал, празника се чества на 19 юни. Съборът на Вердикал се празува последната неделя на месец юни на празника на Всички светии, първата неделя след Петдесетница. Празникът идва от старинната църква в кв. Вердикал „Всех Светих“, която е най-старият християнски храм в района на Банкя.