Празник на Дивотинският манастир „Света Троица“

24юни2024
с. Дивотино

Всяка година на празника Петдесетница и Св. Дух манастира отбеляза своя храмов празник. Десетки православни християни се стичат към манастира, за да почетат празника.

09.30 ч. Празнична света литургия в манастира по случай храмовия празник.
10.30 ч. Водосвет в храма на манастира.

Св. Дух се отбелязва 51 дни след Великден, в деня след празника Петдесетница и е винаги в понеделник. На този празник Православната църква почита Светия Дух – едно от трите лица на Светата Троица.

Празникът поставя край на цикъла от Великденски празници, които всяка година са на различна дата.

Статус:

Дивотинският манастир „Света Троица“ е действащ мъжки православен манастир в Софийската епархия на Българската православна църква.

История:

Дивотинският манастир “Св. Троица” е един от най-старите и запазени манастири в околностите на град София, за когото в няколко описания е посочено, че е възникнал през през XI век.

Манастира е бил опожаряван няколко пъти по време на турското робство и впоследствие възстановяван. Църквата и манастирските сгради в сегашният им вид са били построени в началото на XX век.

Манастирът е обявен за паметник на културата и възстановяването му продължава и до днес.

Местоположение:

Намира се на северните склонове на Люлин планина, на около 10 километра от село Дивотино и 4км. югозападно от кв. Михайлово на град Банкя.

Транспорт:

До манастира може да стигнете с велосипед, кола или с автобус 42, който свързва ж.к. Люлин 8 – Метростанция Люлин – Кооперативен пазар Люлин – Филиповци – Банкя – Михайлово.

Маршрут:

Слиза се на автобусна спирка „Алеко Константинов“ в кв. Михайлово.
От там тръгвате пеша по улица „Александър Стамболийски“, пътя е асфалтиран и много приятен за разходка, има и няколко указателни табели за манастира. Разтоянието е 4км. в посока.